Barista Pinotage

Rood | 0.75 L | 2023 | Zuid-Afrika | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant The Chocolate Block magnum

Boekenhoutskloof

Boekenhoutskloof is een spraakmakend wijngoed in Franschhoek dat vooral in kwalitatief opzicht imponerend is. Boekenhoutskloof is, ondanks zijn voor het 'Franse' Franschhoek wat ongebruikelijke Afrikaanse naam, drie eeuwen geleden gesticht door Franse Hugenoten.

Ook de huidige wijnmaker Marc Kent heeft nog altijd iets met Frankrijk. Hij gaat er minstens eenmaal per jaar op bezoek om in de noordelijke Rhône, Cornas, nieuwe inspiratie op te doen. Thuis in Franschhoek heeft hij naam gemaakt met kanjers van wijnen als Boekenhoutskloof Semillon, Syrah en Cabernet Sauvignon, die stuk voor stuk tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren. Maar Kent heeft nog meer pijlen op zijn boog. Naast deze slechts in geringe hoeveelheden geproduceerde paradepaardjes maakt hij onder de naam Porcupine Ridge en The Wolftrap namelijk ook buitengewoon attractieve wijnen die voor een breder publiek beschikbaar zijn. Op een wat hoger niveau behoort hier ook zeker The Chocolate Block bij. Deze laatste wijnen zijn verkrijgbaar bij DGS WIJN.

Website Boekenhoutskloof 

 

Het Goldmine project

Aan de voet van de Kasteelberg, waar goudzoekers lang geleden hun geluk kwamen beproeven, maakt wijnmaker Marc Kent zeer kleinschalig twee bijzondere wijnen. 

Swartland is hot, letterlijk en figuurlijk. Dit droge, warme Zuid-Afrikaanse wijngebied trekt de afgelopen jaren talloze wijnmakers die hier prachtige wijnen maken met een uniek karakter. Al eerder trok dit gebied grote groepen mensen die hun geluk kwamen zoeken in de vele goudmijnen in dit gebied. Het warme, droge klimaat en de bijzondere bodem van verweerde graniet, leisteen, kwarts, ijzerhoudend gesteente en oude zandsteen maken het gebied zeer geschikt voor verschillende druivenrassen zoals de Syrah, Semillion, Cinsault en de Chenin Blanc en geven de wijnen een bijzonder karakter. 

De Goldmine wijngaarden liggen op de zuidwestelijk georiënteerde hellingen van de Kasteelberg. De druiven worden in de eerste instantie verkocht aan verschillende topproducenten. In 2013 besluit Boekenhoutskloof de wijngaarden te kopen, in de eerste instantie met het idee de druiven hiervoor te gebruiken voor hun bestaande wijnen. Maar het gebied heeft zo’n uniek, eigen karakter dat wijnmaker Marc Kent hier een apart project voor opzet onder het label ‘Goldmine’. Voor de Patina-wijnen worden de Chenin Blanc ranken, aangeplant in 1996, en de oudste Syrah ranken (uit 2000) gebruikt. Marc Kent maakt hier slechts 2 wijnen op zeer kleine schaal. De bijzondere bodem en het warme, droge klimaat geven de wijnen een prachtige balans tussen concentratie, structuur en finesse.

Cap Maritime

Het koele klimaat van de Hemel-en-Aarde Vallei is bijzonder geschikt voor grootse Pinot Noirs en Chardonnays. Sinds 2017 maakt Boekenhoutskloof hier twee fantastische wijnen onder de naam Cap Maritime. 

Met de aankoop van een paar kleine wijngaarden in de Hemel-en-Aarde Vallei ging een grote wens van Marc Kent in vervulling. Hij was altijd al groot fan van het bijzondere terroir van het gebied, en de mogelijkheid om hier grootse wijnen te maken. De verkoelende invloed van de nabijgelegen oceaan en de bijzondere bodem, die hier voornamelijk uit verweerde schalie bestaat, maken het gebied zeer geschikt voor druivenrassen als Chardonnay en Pinot Noir. 

De Chardonnay-druiven groeien op de hellingen van de Hemel-en-Aarde Ridge, de Pinot Noir-druiven staan aangeplant op een paar kleine percelen in de Upper Hemel-en-Aarde Vallei. Wijnmaker Gottfried Mocke is specialist in wijnen van deze druivenrassen, en weet met behulp van conventionele en onconventionele wijnmaakmethodes prachtige terroirwijnen te maken van deze druiven. De druiven worden nog steeds in de kelders van Boekenhoutskloof in Franschoek gevinifieerd, maar het plan is om te zijner tijd een kleine winery op locatie te bouwen.

 

Bekijk Boekenhoutskloof

Barista Pinotage

Rood | 0.75 L | 2023 | Zuid-Afrika | Doos 6 stuks

Over de wijn

In alle opzichten een intense Pinotage. Diep donkerrood van kleur. Met een expressieve, rijke koffie- en chocoladegeur, aards, aangevuld met frivool fruit, zoals moerbeien, pruimen en maraschino kersen. Ook iets vanille. Temperamentvol van smaak. Met zachte, zwoele tannines en een klein bittertje in de afdronk.

Spijs & moment
Op zichzelf drinken, maar juist ook lekker bij eten. Zoals gerookte gerechten: ‘pulled pork’ of gerookte eend bijvoorbeeld. Andere opties zijn Mediterrane maaltijden met pepers en aubergines, rustiek Frans bistro eten, of klassiek Italiaans zoals pizza en lasagne. Serveer er ook gerust eens een pittige curry bij. Uiteraard is en blijft de grote favoriet een klassieke Zuid-Afrikaanse ‘braai’.

Past goed bij: gerookte eend, pepers, aubergines, pizza, lasagne, curry

Korte omschrijving

Originele, temperamentvolle rode wijn uit Zuid-Afrika met zwoele tannines

Overige informatie

De bedenker van deze wijn is Bertus Fourie. Hij wordt ook wel ‘Mister Starbucks’ genoemd.

Product specificaties

Artikelnummer 30760
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Pinotage
Land Zuid-Afrika
Streek Western Cape
Appellatie Western Cape
Oogstjaar 2023
Afsluiting Schroefdop
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 14 tot 16 graden
Assemblage Pinotage
Alcohol percentage 14
EAN doos 26002039009236
EAN fles 6002039009232