Dow's Crusted port

Rood | Portugal | 0.75 L | 2013 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Dow's 10 Year Old Tawny port

Dow's port

Al meer dan 200 jaar wordt de naam Dow's geassocieerd met fijne Port uit de Boven-Douro-vallei. Dow's staat bekend om hun voortreffelijk geconcentreerde portwijnen; intens en tannineus als hij jong is, en rijpingspotentieel tot een overtreffende trap, pittige elegantie met viooltjes- en muntaroma's. Hun kenmerkende juist ietwat drogere afdronk is de "fingerprint” van Dow's portwijnen. Dow's is eigenaar van de wijngaarden Quinta do Bomfim en Quinta da Senhora da Ribeira en produceert, door deze te gebruiken, zelfs in niet-aangegeven jaren enkele voortreffelijke Single Quinta portwijnen. De Symington-familie, heeft na hun overname, voortgebouwd op de erfenis van de voorgaande Silva- en Dow-families. Generaties Symington-wijnmakers hebben alweer gewerkt in de wijngaarden van Quinta do Bomfim en Quinta da Senhora da Ribeira. 

Dow’s is een topproducent in de Douro en heeft een specialisatie in Vintage ports. De 2011 Vintage werd bekroond tot ‘Wine of the year’ door Winespectator. James Suckling van Wine Spectator proefde ooit een Dow's port meer dan honderd jaar na het bottelen, een 1896, en beschreef het als: "...een verbazingwekkende robijnrode kleur met een granaatrand, het rook naar rozijnen, zwarte peper en bessen. Het was vol van smaak, met massa's fruit verweven met lagen fluweelzachte tannines. Het was gewoonweg fantastisch.”

Website Dow's port

Bekijk Dow's port

Dow's Crusted port

Rood | Portugal | 0.75 L | 2013 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Crusted Port is een zeer Britse creatie, sterk geassocieerd met de Britse porthuizen en vaak oorspronkelijk gebotteld uit vat in het Verenigd Koninkrijk. Sinds de bulkexport in 1996 werd stopgezet, is dit werk nu beperkt tot de kelders in Portugal. De wijn is een blend van verschillende jaargangen, elk minimaal twee jaar gerijpt in vaten, alvorens te blenden en te bottelen zonder filtratie. De wijn wordt vervolgens vaak drie jaar op fles gerijpt voordat hij op de markt wordt gebracht. De enige datum van betekenis is de botteldatum, waaruit iets van de waarschijnlijke betrokken jaargangen kan worden afgeleid. In het glas heeft het nog donkere karmozijnen tint. De neus is direct en krachtig. Zelfverzekerd met een romige textuur naar het zwarte fruit, geparfumeerd met viooltjes, rozenblaadjes en teer. Ondersteund door rijpe tannines en fijne zuren. Indrukwekkend. De stijl lijkt op Vintage port, omdat hij rijkelijk gestructureerd en gearomatiseerd is, maar zonder het geld te hoeven neerleggen dat gewoonlijk nodig is voor dergelijke wijnen, noch de vele decennia te hoeven wachten die Vintage port gewoonlijk vereist voordat hij klaar is om te drinken.

Spijs & moment

Een uitstekend toetje op zichzelf! Maar natuurlijk ook te genieten samen chocolade nagerechten. Een zeer goede match met blauw schimmelkazen. Klassiek met Stilton!  Zet de fles eerst een tijd rechtop voor opening, zodat het depot kan bezinken. Een uur of twee in de karaf decanteren alvorens uit te schenken. Kan ook nog in eigen kelder gewoon doorrijpen.

Korte omschrijving

Poor man's vintage... ? In ieder geval een betaalbaarder alternatief voor een uitstekende kwaliteit. Intens en complex. Zwart fruit, geparfumeerd met viooltjes, rozenblaadjes en duidelijk wat gebrands.

Product specificaties

Artikelnummer 44696
Kleur Rood
Type Versterkt
Land Portugal
Streek Douro
Appellatie Douro
Oogstjaar 2013
Afsluiting Other
Smaaktype Zoet
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 14 tot 16 graden
Assemblage Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz
Alcohol percentage 20
EAN doos 5010867203891
EAN fles 5010867203884