Allegrini La Grola

Rood | Italië | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Allegrini La Grola

Allegrini

Wijnhuis Allegrini is een boegbeeld en pionier in de Valpolicella. Met hun vaak revolutionaire veranderingen in de wijngaarden en de kelders zijn ze in staat topwijnen te maken in een modernere stijl, zonder daarbij de oorsprong en de traditie van het wijngebied uit het oog te verliezen.

 De geschiedenis van de familie Allegrini begint in de 16e eeuw. Op het domein in Fumane, iets ten noordwesten van Verona in de Valpolicella Classica, verbouwt de familie de klassieke druivenrassen uit dit gebied. Maar halverwege de 20e eeuw besluit visionair Giovanni Allegrini het heft in eigen hand te nemen en zelf wijn te gaan maken. Hij heeft een eigenzinnige kijk op wijnbouw en wijnmaken, waarmee hij de kwaliteit en de stijl van de wijnen wil verbeteren. Zo stapt hij als eerste in dit gebied over op het gebruik van kleine eikenhouten barriques, die hij in combinatie met de grote traditionele vaten gebruikt. Ook introduceert hij begin jaren ‘80 een andere aanplant en snoeimethode in de wijngaarden, waardoor er meer wijnranken per hectare aangeplant kunnen worden met een hogere aromaconcentratie in de druiven. Daarnaast ontwikkelt de familie een speciale methode om de druiven voor Amarone en Recioto in te drogen, waarmee de kwaliteit en de smaak van de druiven beter behouden blijven. Met alle innovaties vormen de Allegrini’s een bron van inspiratie voor de andere wijnmakers in dit gebied. 

Onder leiding van dochter Marilisa en zonen Franco en Walter groeit vanaf de jaren tachtig zowel de productie als het kwaliteitsniveau verder door. Door de uitzonderlijke kwaliteit en de daaraan gekoppelde vraag naar de wijnen kan het bedrijf in verloop van tijd uitbreiden naar de 150 hectare wijngaard die het nu bezit. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de filosofie van het huis. Zo wordt de biodiversiteit in en rond de wijngaarden gestimuleerd en is er extra aandacht voor duurzaamheid in het productieproces, de keuze voor leveranciers en de lokale economie. 

Inmiddels is de volgende generatie ingestapt. Naast Marilisa zijn haar neef Francesco en nicht Silvia werkzaam in het bedrijf. Met hun wijnen zijn ze een referentie voor de stijl en klasse van de Valpolicella Classica. Naast klassieke wijnen uit dit gebied als Amarone, Ripasso en Recioto maken de Allegrini’s ook wijnen die het unieke, eigenzinnige karakter van het huis weergeven, zoals een 100% Cabernet Franc en een wijn die volledig van Corvina-druiven wordt gemaakt. De wijnen van Allegrini zijn karaktervol en elegant en hebben een prachtige balans tussen rijpheid, fruit en frisheid.

Bekijk Allegrini

Allegrini La Grola

Rood | Italië | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Met de La Grola wil Allegrini laten zien dat wijnen uit de Valpolicella ook zonder de apassimento- of ripassomethode vol en krachtig kunnen zijn. De wijn wordt vrijwel volledig gemaakt van de inheemse Corvina-druif, die groeit in de La Grola-wijngaard. De leisteen bodem, die zeer weinig voedingsstoffen bevat maar wel rijk is aan mineralen, geeft de druiven concentratie en complexiteit.

De wijn is een blend van 90% Corvina met 10% Orseleta. Na de oogst vergisten beide druivenrassen afzonderlijk van elkaar, waarna ze ieder 16 maanden rijpen in barriques. Na de blending rijpt de wijn nog 2 maanden verder op hout, gevolgd door minimaal 10 maanden flesrijping.

De wijn combineert de elegantie van de Corvina met het stoere karakter van de Orseleta op een perfecte manier. Vol van smaak met tonen van wilde bessen, zwarte peper, koffie en tabak, pittige maar ronde tannines en verfijnde zuren. Een wijn met grote klasse en finesse.

Korte omschrijving

Stijlvol rood met een prachtige balans tussen kracht en verfijning.

Product specificaties

Artikelnummer 28776
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Corvina
Land Italië
Streek Veneto
Appellatie IGT Veronese
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 14 tot 16 graden
Assemblage 90% Corvina en 10% Orseleta
Alcohol percentage 14
EAN doos 18015822000038
EAN fles 8015822000031