Allegrini Oasi San Giocomo Soave

Wit | Italië | 0.75 L | 2023 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Allegrini Oasi San Giocomo Soave

Allegrini

Wijnhuis Allegrini is een boegbeeld en pionier in de Valpolicella. Met hun vaak revolutionaire veranderingen in de wijngaarden en de kelders zijn ze in staat topwijnen te maken in een modernere stijl, zonder daarbij de oorsprong en de traditie van het wijngebied uit het oog te verliezen.

 De geschiedenis van de familie Allegrini begint in de 16e eeuw. Op het domein in Fumane, iets ten noordwesten van Verona in de Valpolicella Classica, verbouwt de familie de klassieke druivenrassen uit dit gebied. Maar halverwege de 20e eeuw besluit visionair Giovanni Allegrini het heft in eigen hand te nemen en zelf wijn te gaan maken. Hij heeft een eigenzinnige kijk op wijnbouw en wijnmaken, waarmee hij de kwaliteit en de stijl van de wijnen wil verbeteren. Zo stapt hij als eerste in dit gebied over op het gebruik van kleine eikenhouten barriques, die hij in combinatie met de grote traditionele vaten gebruikt. Ook introduceert hij begin jaren ‘80 een andere aanplant en snoeimethode in de wijngaarden, waardoor er meer wijnranken per hectare aangeplant kunnen worden met een hogere aromaconcentratie in de druiven. Daarnaast ontwikkelt de familie een speciale methode om de druiven voor Amarone en Recioto in te drogen, waarmee de kwaliteit en de smaak van de druiven beter behouden blijven. Met alle innovaties vormen de Allegrini’s een bron van inspiratie voor de andere wijnmakers in dit gebied. 

Onder leiding van dochter Marilisa en zonen Franco en Walter groeit vanaf de jaren tachtig zowel de productie als het kwaliteitsniveau verder door. Door de uitzonderlijke kwaliteit en de daaraan gekoppelde vraag naar de wijnen kan het bedrijf in verloop van tijd uitbreiden naar de 150 hectare wijngaard die het nu bezit. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de filosofie van het huis. Zo wordt de biodiversiteit in en rond de wijngaarden gestimuleerd en is er extra aandacht voor duurzaamheid in het productieproces, de keuze voor leveranciers en de lokale economie. 

Inmiddels is de volgende generatie ingestapt. Naast Marilisa zijn haar neef Francesco en nicht Silvia werkzaam in het bedrijf. Met hun wijnen zijn ze een referentie voor de stijl en klasse van de Valpolicella Classica. Naast klassieke wijnen uit dit gebied als Amarone, Ripasso en Recioto maken de Allegrini’s ook wijnen die het unieke, eigenzinnige karakter van het huis weergeven, zoals een 100% Cabernet Franc en een wijn die volledig van Corvina-druiven wordt gemaakt. De wijnen van Allegrini zijn karaktervol en elegant en hebben een prachtige balans tussen rijpheid, fruit en frisheid.

Bekijk Allegrini

Allegrini Oasi San Giocomo Soave

Wit | Italië | 0.75 L | 2023 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Deze wijn vormt een mooie aanvulling op de elegante, rode wijnen van het huis in de Valpolicella. De wijn wordt gemaakt van 80% lokale Garganega en 20% Chardonnay die groeien op een kalkrijke, vulkanische bodem in het hart van de Soave.

Na de handmatige oogst worden de druiven zacht geperst, gevolgd door een schilweking van 18 uur. De wijn vergist en rijpt op roestvrijstaal om zo de pure, fruitige aroma’s zoveel mogelijk te behouden. De Garganega geeft de wijn zijn structuur met rijp vers fruit en levendige, spannende zuren. De Chardonnay vult de wijn op een mooie manier aan met elegantie en verfijning. Zacht en delicaat met aroma’s van wilde bloesem, jasmijn, grapefruit en citrus, en een mooie balans tussen fruit, frisheid en mineraliteit.

Korte omschrijving

Zacht, delicaat wit met de voor Allegrini kenmerkende elegantie.

Product specificaties

Artikelnummer 28779
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Garganega
Land Italië
Streek Veneto
Appellatie Soave
Oogstjaar 2023
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verkwikkend
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Assemblage Garganega 80% Chardonnay 20%
Alcohol percentage 13
EAN doos 18015822010181
EAN fles 8015822010184