Allegrini Palazzo Della Torre

Rood | Italië | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Allegrini Recioto della Valpolicella Classico

Allegrini

Wijnhuis Allegrini is een boegbeeld en pionier in de Valpolicella. Met hun vaak revolutionaire veranderingen in de wijngaarden en de kelders zijn ze in staat topwijnen te maken in een modernere stijl, zonder daarbij de oorsprong en de traditie van het wijngebied uit het oog te verliezen.

 De geschiedenis van de familie Allegrini begint in de 16e eeuw. Op het domein in Fumane, iets ten noordwesten van Verona in de Valpolicella Classica, verbouwt de familie de klassieke druivenrassen uit dit gebied. Maar halverwege de 20e eeuw besluit visionair Giovanni Allegrini het heft in eigen hand te nemen en zelf wijn te gaan maken. Hij heeft een eigenzinnige kijk op wijnbouw en wijnmaken, waarmee hij de kwaliteit en de stijl van de wijnen wil verbeteren. Zo stapt hij als eerste in dit gebied over op het gebruik van kleine eikenhouten barriques, die hij in combinatie met de grote traditionele vaten gebruikt. Ook introduceert hij begin jaren ‘80 een andere aanplant en snoeimethode in de wijngaarden, waardoor er meer wijnranken per hectare aangeplant kunnen worden met een hogere aromaconcentratie in de druiven. Daarnaast ontwikkelt de familie een speciale methode om de druiven voor Amarone en Recioto in te drogen, waarmee de kwaliteit en de smaak van de druiven beter behouden blijven. Met alle innovaties vormen de Allegrini’s een bron van inspiratie voor de andere wijnmakers in dit gebied. 

Onder leiding van dochter Marilisa en zonen Franco en Walter groeit vanaf de jaren tachtig zowel de productie als het kwaliteitsniveau verder door. Door de uitzonderlijke kwaliteit en de daaraan gekoppelde vraag naar de wijnen kan het bedrijf in verloop van tijd uitbreiden naar de 150 hectare wijngaard die het nu bezit. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de filosofie van het huis. Zo wordt de biodiversiteit in en rond de wijngaarden gestimuleerd en is er extra aandacht voor duurzaamheid in het productieproces, de keuze voor leveranciers en de lokale economie. 

Inmiddels is de volgende generatie ingestapt. Naast Marilisa zijn haar neef Francesco en nicht Silvia werkzaam in het bedrijf. Met hun wijnen zijn ze een referentie voor de stijl en klasse van de Valpolicella Classica. Naast klassieke wijnen uit dit gebied als Amarone, Ripasso en Recioto maken de Allegrini’s ook wijnen die het unieke, eigenzinnige karakter van het huis weergeven, zoals een 100% Cabernet Franc en een wijn die volledig van Corvina-druiven wordt gemaakt. De wijnen van Allegrini zijn karaktervol en elegant en hebben een prachtige balans tussen rijpheid, fruit en frisheid.

Bekijk Allegrini

Allegrini Palazzo Della Torre

Rood | Italië | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De Palazzo della Torre is één van Allegrini’s klassiekers, die heeft bijgedragen aan het internationale succes van het huis. De naam van de wijn refereert aan de wijngaarden rondom de Villa de la Torre, een landgoed uit de 15e eeuw dat sinds 2008 eigendom is van de Allegrini’s. De wijn werd bedacht door Franco Allegrini en wordt deels gemaakt volgens de Ripasso-methode. Het is een blend van 40% Corvina, 30% Corvinone, 25% Rondinella en 5% Sangiovese.

Na de oogst ondergaat het grootste deel van de druiven de vergisting direct na de oogst. Een klein deel van de druiven blijft nog tot half december in een goed geventileerde ruimte om in te drogen, en vergist pas daarna. De schilletjes van deze geconcentreerde druiven worden samengevoegd met de eerste wijn, die met deze schilletjes een tweede vergisting ondergaat. Dat geeft de jonge wijn extra concentratie en complexiteit. Na de vergisting rijpen beide wijnen gedurende 15 maanden in gebruikte barriques, waarna ze worden geblend en nog 2 maanden samen verder rijpen.

Korte omschrijving

Unieke klassieker van het huis: complex, rijk en elegant.

Product specificaties

Artikelnummer 28777
Kleur Rood
Type Stil
Land Italië
Streek Veneto
Appellatie IGT Veronese
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Assemblage 40% Corvina, 30% Corvinone, 25% Rondinella en 5% Sangiovese
Alcohol percentage 13.5
EAN doos 18015822000175
EAN fles 8015822000178