Allegrini Recioto della Valpolicella Classico

Rood | Italië | 0.5 L | 2018 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Allegrini Recioto della Valpolicella Classico

Allegrini

Wijnhuis Allegrini is een boegbeeld en pionier in de Valpolicella. Met hun vaak revolutionaire veranderingen in de wijngaarden en de kelders zijn ze in staat topwijnen te maken in een modernere stijl, zonder daarbij de oorsprong en de traditie van het wijngebied uit het oog te verliezen.

 De geschiedenis van de familie Allegrini begint in de 16e eeuw. Op het domein in Fumane, iets ten noordwesten van Verona in de Valpolicella Classica, verbouwt de familie de klassieke druivenrassen uit dit gebied. Maar halverwege de 20e eeuw besluit visionair Giovanni Allegrini het heft in eigen hand te nemen en zelf wijn te gaan maken. Hij heeft een eigenzinnige kijk op wijnbouw en wijnmaken, waarmee hij de kwaliteit en de stijl van de wijnen wil verbeteren. Zo stapt hij als eerste in dit gebied over op het gebruik van kleine eikenhouten barriques, die hij in combinatie met de grote traditionele vaten gebruikt. Ook introduceert hij begin jaren ‘80 een andere aanplant en snoeimethode in de wijngaarden, waardoor er meer wijnranken per hectare aangeplant kunnen worden met een hogere aromaconcentratie in de druiven. Daarnaast ontwikkelt de familie een speciale methode om de druiven voor Amarone en Recioto in te drogen, waarmee de kwaliteit en de smaak van de druiven beter behouden blijven. Met alle innovaties vormen de Allegrini’s een bron van inspiratie voor de andere wijnmakers in dit gebied. 

Onder leiding van dochter Marilisa en zonen Franco en Walter groeit vanaf de jaren tachtig zowel de productie als het kwaliteitsniveau verder door. Door de uitzonderlijke kwaliteit en de daaraan gekoppelde vraag naar de wijnen kan het bedrijf in verloop van tijd uitbreiden naar de 150 hectare wijngaard die het nu bezit. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de filosofie van het huis. Zo wordt de biodiversiteit in en rond de wijngaarden gestimuleerd en is er extra aandacht voor duurzaamheid in het productieproces, de keuze voor leveranciers en de lokale economie. 

Inmiddels is de volgende generatie ingestapt. Naast Marilisa zijn haar neef Francesco en nicht Silvia werkzaam in het bedrijf. Met hun wijnen zijn ze een referentie voor de stijl en klasse van de Valpolicella Classica. Naast klassieke wijnen uit dit gebied als Amarone, Ripasso en Recioto maken de Allegrini’s ook wijnen die het unieke, eigenzinnige karakter van het huis weergeven, zoals een 100% Cabernet Franc en een wijn die volledig van Corvina-druiven wordt gemaakt. De wijnen van Allegrini zijn karaktervol en elegant en hebben een prachtige balans tussen rijpheid, fruit en frisheid.

Bekijk Allegrini

Allegrini Recioto della Valpolicella Classico

Rood | Italië | 0.5 L | 2018 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Deze zachtzoete wijn is een eerbetoon aan Giovanni Allegrini. Hij was een groot liefhebber van Recioto, een wijn die volgens hem alleen goed gemaakt kan worden door de beste wijnmakers. De wijn stamt al uit de Romeinse tijd en wordt wel gezien als de voorloper van Amarone: net als deze beroemde wijn wordt Recioto gemaakt van ingedroogde druiven. Een belangrijk verschil is dat de druiven voor Recioto langer indrogen, waardoor ze een hogere suikerconcentratie hebben.

De druiven ondergaan in de wijngaard en de kelder een uitgebreide selectie, waarna ze gedurende 5 maanden indrogen. Hierdoor neemt de suiker- en armoaconcentratie enorm toe. Een lange vergisting met dagelijks overpompen zorgt voor een maximale aromaextractie uit de druiven. Na ongeveer 25 dagen stopt de vergisting en blijft er restsuiker achter, die de wijn zijn zoete karakter geeft. Een houtrijping van in totaal 16 maanden op nieuwe barriques en grote vaten geeft de wijn meer complexiteit en zachte tonen.

Een zachtzoete wijn met een enorme aromaconcentratie, maar tegelijkertijd elegant en vol fruit. Aroma’s van rijpe kersen, zoete specerijen, tijm en peper worden ondersteund door rijpe, fluweelzachte tannines.

Korte omschrijving

Verleidelijke zachtzoete wijn met rijpe kersen en kruidigheid.

Product specificaties

Artikelnummer 28778
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Aglianico
Land Italië
Streek Veneto
Appellatie Valpolicella
Oogstjaar 2018
Afsluiting Kurk
Smaaktype Zoet
Inhoud 0.5
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Assemblage Corvina Veronese 40% Corvinone 40% Rondinella 15% Oseleta 5%
Alcohol percentage 14
EAN doos 18015822000069
EAN fles 8015822000062