Allegrini Valpolicella Superiore

Rood | Italië | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Allegrini Valpolicella Superiore

Allegrini

Wijnhuis Allegrini is een boegbeeld en pionier in de Valpolicella. Met hun vaak revolutionaire veranderingen in de wijngaarden en de kelders zijn ze in staat topwijnen te maken in een modernere stijl, zonder daarbij de oorsprong en de traditie van het wijngebied uit het oog te verliezen.

 De geschiedenis van de familie Allegrini begint in de 16e eeuw. Op het domein in Fumane, iets ten noordwesten van Verona in de Valpolicella Classica, verbouwt de familie de klassieke druivenrassen uit dit gebied. Maar halverwege de 20e eeuw besluit visionair Giovanni Allegrini het heft in eigen hand te nemen en zelf wijn te gaan maken. Hij heeft een eigenzinnige kijk op wijnbouw en wijnmaken, waarmee hij de kwaliteit en de stijl van de wijnen wil verbeteren. Zo stapt hij als eerste in dit gebied over op het gebruik van kleine eikenhouten barriques, die hij in combinatie met de grote traditionele vaten gebruikt. Ook introduceert hij begin jaren ‘80 een andere aanplant en snoeimethode in de wijngaarden, waardoor er meer wijnranken per hectare aangeplant kunnen worden met een hogere aromaconcentratie in de druiven. Daarnaast ontwikkelt de familie een speciale methode om de druiven voor Amarone en Recioto in te drogen, waarmee de kwaliteit en de smaak van de druiven beter behouden blijven. Met alle innovaties vormen de Allegrini’s een bron van inspiratie voor de andere wijnmakers in dit gebied. 

Onder leiding van dochter Marilisa en zonen Franco en Walter groeit vanaf de jaren tachtig zowel de productie als het kwaliteitsniveau verder door. Door de uitzonderlijke kwaliteit en de daaraan gekoppelde vraag naar de wijnen kan het bedrijf in verloop van tijd uitbreiden naar de 150 hectare wijngaard die het nu bezit. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de filosofie van het huis. Zo wordt de biodiversiteit in en rond de wijngaarden gestimuleerd en is er extra aandacht voor duurzaamheid in het productieproces, de keuze voor leveranciers en de lokale economie. 

Inmiddels is de volgende generatie ingestapt. Naast Marilisa zijn haar neef Francesco en nicht Silvia werkzaam in het bedrijf. Met hun wijnen zijn ze een referentie voor de stijl en klasse van de Valpolicella Classica. Naast klassieke wijnen uit dit gebied als Amarone, Ripasso en Recioto maken de Allegrini’s ook wijnen die het unieke, eigenzinnige karakter van het huis weergeven, zoals een 100% Cabernet Franc en een wijn die volledig van Corvina-druiven wordt gemaakt. De wijnen van Allegrini zijn karaktervol en elegant en hebben een prachtige balans tussen rijpheid, fruit en frisheid.

Bekijk Allegrini

Allegrini Valpolicella Superiore

Rood | Italië | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De Valpolicella Superiore wordt op dezelfde manier gemaakt als de Valpolicella Classico, maar ondergaat na de vergisting een houtrijping die hem complexer maakt en een steviger structuur geeft. De wijn wordt gemaakt van 70% Corvina, 25% Rondinella en 5% Orseleta uit verschillende wijngaarden in de Valpolicella Classica.

Na de vergisting rijpt de helft van de wijn gedurende een jaar op traditionele grote vaten van Slavonisch eiken, de andere helft rijpt op Franse barriques. Dat geeft de wijn zachte, ronde tonen zonder het fruit te overstemmen. In de neus aroma’s van kersen aangevuld met tonen van verse kruiden, witte peper en garrigue

Korte omschrijving

Zachte, smaakvolle wijn met een goede balans tussen fruit, hout en frisheid.

Product specificaties

Artikelnummer 28781
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Corvina
Land Italië
Streek Veneto
Appellatie Valpolicella
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 14 tot 16 graden
Assemblage Corvina Veronese 70% Rondinella 25% Oseleta 5%
Alcohol percentage 13.5
EAN doos 28015822010478
EAN fles 8015822010474