Ca'Bolani Cabernet Franc

Rood | Italië | 0.75 L | 2021 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Ca'Bolani Cabernet Franc

Ca'Bolani

Tenuta Ca'Bolani in Friuli werd in de jaren ‘70 overgenomen door de familie Zonin en heeft sindsdien gezelschap gekregen van de naburige landgoederen Ca' Vescovo en Molin di Ponte. Samen is dit nu het grootste wijngoed in Noord-Italië.

Omzoomd met 999 cipressen die een buitengewone biodiversiteit creëren en beschermen, is Ca ' Bolani een wijndomein waar wijnstokken en de natuur perfect op elkaar zijn afgestemd. De 570 hectare zijn aangeplant op alluviale, mineraalrijke grond ingeklemd tussen de zee en de bergen. Ca'Bolani ligt minder dan 15 km van de Adriatische Zee en minder dan 70 km van de Alpen. Dankzij deze ligging heeft Ca'Bolani een behoorlijk temperatuurbereik tussen dag en nacht, wat werkt als een soort aromatische booster voor de wijnen. Het helpt bijvoorbeeld de druiven een breed en rijk geurenspectrum te geven. De nabijheid van de zee met zijn verkoelende zomerbries heeft zeker invloed met een wat ziltig en kruidig karakter op de wijnen. De bodem is van gemiddelde structuur en is kleiachtig met aders van grind, die zorgen voor een uitstekende afwatering. Bovendien is het oppervlak bekleed met stenen die helpen de druiven beter te laten rijpen omdat ze overdag het zonlicht reflecteren en tegelijkertijd warmte vasthouden gedurende de nacht.

In de afgelopen decennia is er veel werk verzet in de wijngaarden om het juiste stuk land bij de juiste druiven te matchen. Hun doel met, bijvoorbeeld de Pinot Grigio,  is om een wijn te produceren die de zuiverste en meest significante uitdrukking is van dit druivenras in heel Friuli.  

Hoewel Friuli en Ca’Bolani beroemd zijn om hun witte wijnen, moet worden opgemerkt dat ze zich in dezelfde 'Alpha'-klimaatzone bevinden als Bordeaux, met dezelfde uren aan daglicht en zonneschijn hebben. De klassieke Bordeaux-variëteiten Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot doen het hier allemaal goed, maar de eerste plaats wordt gegeven aan Friuli's eigen inheemse rode druif - Refosco di Penduncolo Rosso. De trots van Ca’Bolani.

 

Website Ca'Bolani

Bekijk Ca'Bolani

Ca'Bolani Cabernet Franc

Rood | Italië | 0.75 L | 2021 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Ca’ Bolani Cabernet Franc uit Friuli is diep, helder robijnrood van kleur. De neus is elegant met bloemige tonen en geuren van klein zacht rood fruit, zoethout, wat potloodslijpsel en frisse kruiden. De smaak is vol, harmonieus met zachte, elegante tannines op het eind. De wijn wordt gerijpt in eikenhouten vaten om zijn smaak helemaal met dat heerlijke zachte mondgevoel naar voren te brengen.

Spijs & moment

Hij kan bij het aperitief en het borrelplankje uitstekend worden genuttigd vanwege zijn soepelheid maar is juist ook heerlijk bij typisch Italiaanse gerechten als Osso Buco en Saltimbocca. Doordrinken na het diner kan ook met wat middelgerijpte kazen zoals Taleggio alsook een Hollandse Kernhem.

Korte omschrijving

Géén Franse Cabernet maar eentje uit Friuli. Kunnen ze prima daar in Italïe! Vol van smaak, klein zacht rood fruit, zoethout, soepel in de afdronk. Echt een wijn die zich altijd lekker voegt.

Product specificaties

Artikelnummer 28963
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Cabernet Franc
Land Italië
Streek Friuli
Appellatie Friuli Aquileia
Oogstjaar 2021
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos 8002235396158
EAN fles 8002235396059