Cap Maritime - Hemel en Aarde Vallei

donderdag 17 december 2020

Pallas Wines is de importeur van Cap Maritime, het nieuwste project van Boekenhoutskloof. Het betreft hier twee wijnen van een  kleine wijngaard in de Upper Hemel en Aarde Valley. De wijngaard grenst aan die van het bekende Newton Johnson en wordt aangeplant met Chardonnay en Pinot Noir. Niet verrassend met Gottfried “aan boord” die zijn sporen heeft verdiend met deze druiven toen hij cellar master was bij Chamonix, Franschhoek. Op termijn zal er een winery gebouwd worden bij de wijngaarden, vooralsnog worden de wijnen gevinifieerd in de kelder van Boekenhoutskloof.

De Chardonnay is gemaakt door de hele trossen te persen en te vergisten middels de natuurlijk aanwezige gisten, voor 70% op eiken vaten en voor 30% in betonen eieren (dit laatste gedeelte wordt niet malolactisch vergist). De resulterende wijn is strak, lineair en precies. De verfijnde zuren en mineraliteit maken deze wijn herkenbaar Hemel en Aarde, de wijn zal na enkele jaren meer rijkdom ontwikkelen. Deze wijn kreeg 93 punten van Tim Atkin, 16,5+ van Jancis Robinson en 4,5 sterren van Platter’s.

De Pinot Noir wordt 40% van de oogst met hele trossen vergist in betonnen eieren, de overige 60% wordt geperst en gedeeltelijk in barriques (50% nieuw) en voor een kleiner deel in 600 liter foeders vergist en gerijpt. Deze Pinot Noir heeft in de neus wilde kersen, gedroogde kruiden als rozemarijn en tijm, rijpe pruimen, muskus en een lichte rook toon. In de mond is de wijn gestructureerd, nog relatief strak met mooie tannines waardoor de wijn veel belooft voor de toekomst. Deze wijn kreeg 94 punten van Tim Atkin, 16,5 punten van Jancis Robinson en 4,5 sterren van Platter’s.

Cap Maritime wijn spijs