Neil Ellis Whitehall Chardonnay

Wit | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2021 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Neil Ellis Amica Sauvignon Blanc

Neil Ellis

Neil Ellis is een van de grondleggers van de moderne Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en wordt terecht de didacticus van de Zuid-Afrikaanse wijnen genoemd. Hij is een ware pionier in het selecteren van de optimale omstandigheden per druivenras. Hij heeft een reis gemaakt van een baanbrekend begin in de vroege jaren 1980, op zoek naar percelen met interessante wijnstokken om onder zijn eigen naam uitzonderlijke wijnen te maken, tot een gerenommeerd familiebedrijf met een lokale en internationale reputatie voor uitzonderlijke elegantie en kwaliteit. Vandaag gaat de reis van Neil Ellis Wines niet alleen meer over Neil Ellis. Na 40 jaar wijn maken, is de volgende fase van de reis begonnen met de zoon van Neil, Warren, die inmiddels de verantwoordelijkheden deelt als wijnmaker en wijnbouwer. Daarnaast leidt Charles, de jongste zoon van Neil, het financiële team terwijl zijn dochter Margot de rol van brand manager vervult. Een familiebedrijf om trots op te zijn. 

Neil Ellis zijn Sauvignon Blancs alleen al behoren tot de absolute wereldtop. Kracht en finesse gaan altijd gepaard in zijn wijnen, die op een gastronomische tafel heel goed tot hun recht komen. De winery is gelegen op een prachtige plek op de grens tussen Stellenbosch en Franschhoek. Hier zijn ze volledig zelfvoorzienend waardoor er maximale controle is op de kwaliteit. 

Vanaf het begin heeft Neil Ellis veel aandacht gehad voor het milieu. De wijnmakerij die in 2010 werd gebouwd is opgetrokken uit zeer dikke en zware geramde aarden muren. Hierin is plaats voor het moderne proeflokaal, de vinotéque, administratiekantoren en productiefaciliteiten. Hun visie is om onderscheidende, verfijnde wijnen te maken die uitdrukking geven aan hun terroir en behoren tot de beste van Zuid-Afrika. Een van de kenmerken van het porfolio is de consistentie: Geen wijn die we niet graag in onze kelder zou willen hebben.

Website: Neil Ellis

Bekijk Neil Ellis

Neil Ellis Whitehall Chardonnay

Wit | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2021 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Echte terroir Chardonnay, niet vanwege zijn specifieke bodem maar wel doordat Elgin gelegen is in een kom genesteld tussen de Hottentots-Holland Mountains, die het op hun beurt weer scheiden van de beroemde regio Stellenbosch. Elgin ligt op de 250 - 400 meter boven de zeespiegel en dit (in combinatie met de heersende zuidelijke winden) draagt bij aan het koele klimaat dat zo kenmerkend is voor dit terroir. De Elgin Chardonnay is een voor 100% op vat gefermenteerde Chardonnay. Hij heeft stro-achtige kleur met groenachtige tinten. Aantrekkelijke aroma's van citroenschil, peer en tonen van witte bloemen. Strak gestructureerd met verrukkelijke zuren, subtiele hout invloed. Ingetogen mineraliteit, mooie balans, en lengte.

Spijs & moment

Prima bij gepocheerde zalm en een klassieke beurre blanc. Groene asperges met sauce mimosa. Bewaarpotentieel ongeveer 7 jaar.

Korte omschrijving

Chardonnay met de nodige spanning. Veel fruit en precies genoeg houtinvloed. Zuren prachtig geïntegreerd. Gracieus en karaktervol.

Overige informatie

Decanter - Platinum medaille en 97! punten (2022)
Decanter - Gouden medaille (2021)

Product specificaties

Artikelnummer 31126
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Chardonnay
Land Zuid-Afrika
Streek Western Cape
Appellatie Elgin
Oogstjaar 2021
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos 16002462000872
EAN fles 6002462000899