Pinotage

donderdag 25 maart 2021

In 1925 stond professor Abraham Perold aan de basis van Pinotage. Hij bedacht de kruising tussen Pinot Noir en Cinsaut (toen bekend onder de naam Hermitage). De bedoeling was om de nobele eigenschappen van Pinot Noir te combineren met de betrouwbaarheid van Cinsaut.

Vanaf 1991 kreeg de druif de erkenning waar nog steeds op wordt voortgeborduurd. Beyers Truter van Kanonkop werd uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar voor zijn Pinotage 1989. Sinds die tijd zijn grote vorderingen gemaakt bij het maken van Pinotage en werd de eigen variëteit van Zuid-Afrika ook internationaal succesvol.

De Pinotage Association werd in 1995 opgericht om het bewustzijn van de variëteit te vergroten. Ervaring en kennis met haar leden te delen, te dienen als een forum om ideeën over productie en marketing uit te wisselen, en ook om problemen op te sporen en prioriteit te geven aan onderzoek. De aanplant is niet zo breed vertakt als bij Chenin Blanc. In ongeveer 7% van de wijngaarden staat Pinotage. Swartland, Paarl en Stellenbosch nemen hierbij het grootste aandeel voor hun rekening.

Pinotage wordt in veel verschillende stijlen gemaakt. Van gemakkelijk drinkbaar en fruitig tot meer complexe voorbeelden die rijk en kruidig zijn. Dit is afhankelijk van de herkomst en uiteraard de intenties van de wijnmaker. Ook als onderdeel van een blend heeft Pinotage ook een waardevolle functie. Voor deze wijnen is de naam ‘Cape blend’ bedacht. Wijnen die tussen de 30% en 70% uit Pinotage bestaan worden vaak met deze naam aangeduid.

Klik hier voor een grotere versie van het smaakprofiel

Qua smaakprofiel vertoont Stellenbosch Pinotage typisch zwarte kersen, pruimen en zwarte bessen met stevige tannines. Meer landinwaarts gelegen gebieden zoals Tulbagh produceren wijnen met een nog meer uitgesproken donkere fruitsmaak en zijn doorgaans erg rijk en vol. Terwijl meer maritieme gebieden zoals Walker Bay wijnen opleveren die meer roodfruitig zijn, medium bodied en die doen denken aan Pinot Noir. Een goed gemaakte Pinotage verbetert zich uitstekend in de fles. Gemiddeld wordt hierbij een positieve ontwikkeling aangehouden van 10 jaar.

Pinotage wijnen zijn ook uitstekende eetwijnen   

 Jonge fruitige Pinotages passen goed bij bobotie, lamscurry en pittigere gerechten. Of probeer zo’n fruitige wijn gekoeld met carpaccio, sashimi en sushi of zelfs met gegratineerde oesters!

Medium-body, fruitige pinotages zonder houtopvoeding passen goed bij lamsvlees, boerewors (typisch Afrikaanse gebarbecuede varkensworst), een stevige wintersoep, ratatouille, kazen als jonge Cheddar of goudse kaas en zelfs stevige vissoorten als tonijn.

Houtgerijpte, volle wijnen zijn de perfecte partner voor spareribs, biefstuk ossobuco en wildgerechten zoals struisvogel, parelhoen, kudu en springbok.