Yura Jurançon sec

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2022 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Plaimont

Plaimont

Plaimont is een moderne coöperatie in zuidwest Frankrijk die de belangen van de boeren behartigt maar daarnaast ook een internationale wijnspeler is die inspeelt op de wensen vanuit de markt.

Producteurs Plaimont is de locomotief van de Sud-Ouest en een van de meest innovatieve wijnbedrijven van heel Frankrijk. Met 1000 aangesloten vignerons, circa 5.250 hectare wijngaard en een productie van ongeveer 385.000 hectoliter is Producteurs Plaimont de grootste speler in de Sud-Ouest. Het bedrijf is in 1979 ontstaan uit de samenwerking van drie kelders in de Gers: Plaisance, Aignan en Saint-Mont. In 1999 hebben zich ook de caves van Condom en Cazaubon aangesloten.De drie oorspronkelijke kelders produceerden tot in de jaren '70 bijna uitsluitend bulkwijnen, maar het nieuw ontstane Plaimont koos voor kwaliteit en voor de reconstructie van de wijngaard met traditionele Gasconse druivenrassen als pinenc, arrufiac en petit courbu. Een en ander ging gepaard met veeleisende teeltmethodes, zoals groene pluk en oogsten met de hand, kwaliteitsbewaking en traceerbaarheid. De aanplant bestaat tegenwoordig uit tannat, pinenc, cabernet franc en cabernet sauvignon voor rood en rosé; arrufiac, petit courbu, petit en gros manseng, colombard, ugni blanc en listan voor wit.Plaimont heeft het quasi-monopolie op productie van een onvervalste terroirwijn Saint Mont. Daarnaast produceert het al even karakteristieke AOC's als Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh. Het grootste volume bestaat uit moderne vin de pays wijnen uit de Gascogne. Met dit gevarieerde gamma kunnen zowel beginnende consumenten als ver gevorderden op maat worden bediend. De helft van de productie wordt geëxporteerd.Plaimont besteedt jaarlijks 5 tot 10% van zijn omzet aan investeringen. Al in een vroeg stadium gebeurde dat voor technieken als micro-oxygenatie voor rood (verzachting van tannines door middel van zuurstof) en macération pelliculaire voor wit (schilinweking). Verder beschikt Plaimont over 19.000 m2 geklimatiseerde bedrijfsruimten. Behalve in technische zaken investeert Plaimont ook in zaken als wijntoerisme, marketing en vorming.


Website Plaimont

Bekijk Plaimont

Yura Jurançon sec

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2022 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Zuidwest Frankrijk is voor velen nog steeds een onontgonnen terrein op wijngebied.  Plaimont en de Yuransoû (Jurancon) wijnboeren nodigen u uit om deze reis te ondernemen om dit juweeltje van de Pyreneese Piemonte te ontdekken of te herontdekken. Gemaakt van de traditionele Gros -en Petit Manseng en gekenmerkt door zijn levendigheid, is de Yura een evenwichtige wijn met een grote frisheid. Expressieve en uitbundige neus. Aroma's, vooral fruitig (citrusschillen, wit fruit) en bloemen domineren in de jeugd en zorgen voor elegantie. Een echte Pyreneese wijn, met levendigheid en een robuuste zuurlijn. Een kern van sappig fruit dient als een perfect contrapunt. Een heerlijke en vrolijke wijn met wit perzik, gele appel en knapperige peer omzoomd door appelbloesem en kamille. Heerlijke pittige afdronk.

Spijs & moment

De wijn kan jong gedronken worden maar heeft zeker bewaarpotentieel. Na enkele jaren bewaren evolueren de aroma's naar meer complexiteit met frisse tonen van kreupelhout, kruiden en vuursteen. Het lekkerst tussen 8 en 10°C. Prima als aperitief, bijvoorbeeld bij charcuterie en als aanvulling op wit vlees of gepocheerde snoekbaars met courgette en een beurre blanc.  Bergkazen passen ook heel goed bij droge Jurançon.

Korte omschrijving

Zeg maar Ja tegen de Yura uit de Jurancon! Misschien onbekend maar zeker niet onbemind. Witte perzik, gele appel en knapperige peer omzoomd door appelbloesem en kamille. Je wordt er gewoon vrolijk van!

Product specificaties

Artikelnummer 3828
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Gros Manseng
Land Frankrijk
Streek Sud Ouest
Appellatie Jurancon
Oogstjaar 2022
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Assemblage Gros Manseng en Petit Manseng
Alcohol percentage 14
EAN doos 3760056028065
EAN fles 3760056028058