Dow's Colheita port

Rood | Portugal | 0.75 L | 2007 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Dow's Fine Tawny port

Dow's port

Al meer dan 200 jaar wordt de naam Dow's geassocieerd met fijne Port uit de Boven-Douro-vallei. Dow's staat bekend om hun voortreffelijk geconcentreerde portwijnen; intens en tannineus als hij jong is, en rijpingspotentieel tot een overtreffende trap, pittige elegantie met viooltjes- en muntaroma's. Hun kenmerkende juist ietwat drogere afdronk is de "fingerprint” van Dow's portwijnen. Dow's is eigenaar van de wijngaarden Quinta do Bomfim en Quinta da Senhora da Ribeira en produceert, door deze te gebruiken, zelfs in niet-aangegeven jaren enkele voortreffelijke Single Quinta portwijnen. De Symington-familie, heeft na hun overname, voortgebouwd op de erfenis van de voorgaande Silva- en Dow-families. Generaties Symington-wijnmakers hebben alweer gewerkt in de wijngaarden van Quinta do Bomfim en Quinta da Senhora da Ribeira. 

Dow’s is een topproducent in de Douro en heeft een specialisatie in Vintage ports. De 2011 Vintage werd bekroond tot ‘Wine of the year’ door Winespectator. James Suckling van Wine Spectator proefde ooit een Dow's port meer dan honderd jaar na het bottelen, een 1896, en beschreef het als: "...een verbazingwekkende robijnrode kleur met een granaatrand, het rook naar rozijnen, zwarte peper en bessen. Het was vol van smaak, met massa's fruit verweven met lagen fluweelzachte tannines. Het was gewoonweg fantastisch.”

Website Dow's port

Bekijk Dow's port

Dow's Colheita port

Rood | Portugal | 0.75 L | 2007 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Een Colheita is eigenlijk de tawny versie van een vintage port. Ze worden beiden gemaakt van de beste wijnen van één oogst. Echter het verschil zit hem in het feit dat ze erg lang op eiken foeders liggen te rijpen. Deze minimaal 10 jaar. Een Vintage port daarentegen moet voor zijn 3e levensjaar op fles zijn gebracht. Deze Colheita heeft een diepe granaatrode kleur met een bakstenenrode rand. Fantastisch aroma van geroosterde amandelen met tonen van honing, vanille en gekonfijte sinaasappelschil, met tabak nuances. Een fluweelzachte mond met frisse tonen van sinaasappelschil en earl grey thee. Een zeer lange afdronk. Weetje: de wijn heeft al zoveel zuurstof ervaren tijdens de rijping op het vat dat een eenmaal geopende fles zeker langere tijd bewaard kan worden.

Spijs & moment

Heerlijk om als meditatieve wijn te schenken maar misschien wel het best bij een oer-Hollandse appeltaart met walnoten. Uiteraard ook bij mooi nootachtige milde kazen: Morbier, Comté, Gruyere, en tja....helemaal een rijpe Portugese Queijo Serra da Estrela kaas natuurlijk voor als je eraan kan komen.

Korte omschrijving

Colheita, Vintage in tawny vorm. Zeer complex. Vraagt en neemt de aandacht. Honing, noten, sinaasappelschil, tabak, thee.... Het houdt niet op... Niet vanzelf.

Product specificaties

Artikelnummer 44698
Kleur Rood
Type Versterkt
Land Portugal
Streek Douro
Appellatie Douro
Oogstjaar 2007
Afsluiting Other
Smaaktype Zoet
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
Alcohol percentage 20
EAN doos 5608309006782
EAN fles 5608309006188